Progress report #100226

Skrivet den 2010-02-26 @ 18:25:06

Evelina berättade att hon hade kommit på värsta bra stroferna och rimmen hon ville ha med, men hennes mobil där hon hade skrivit ner idéerna, kraschade. Så idag satt vi i skolan och jobbade på text. Utmaningen med den här låten är att det händer en del i huvudriffet, vilket gör det svårt att skriva sångmelodi. Tillslut lyckades vi. Blev faktiskt rätt bra tycker jag!

Men sedan spårade vi ur. Medan vi spånade på en sångmelodi och text till introt ramlade vi ner i värsta reggae-hålet. Det som började som oseriöst flum visade sig sedan passa rätt bra. Frågan är dock om det bara är vi som tycker det. Vi vet dock inte om vi vill ha med det eller ej, men det är bra att vi har flera idéer att välja mellan.


Progress report #100212

Skrivet den 2010-02-12 @ 17:37:17

Klockan är 12:30. Projekttiden har just börjat. Sitter i studion och väntar på att my partner in crime ska komma så vi kan spela in Let Me Be. Har tagit med mig boxen (ESX-1:an) och min KaossPad. Just det. Den har jag ju inte berättat om.


Korg Mini KaossPad, eller Mini KP. En liten skojig effektenhet som går på batterier. 99 effekter at your fingertips med hjälp av pekplattan som du kan styra två parametrar med, x och y. Betalade en tusing för den begagnad - helt klart värt. Så här låter den:

Jag köpte den för att jag kände att boxen kom till korta på effektområdet. Speciellt när det kommer till övergångar. Arrangering i boxen är baserad på så kallade 'patterns', ungefär som loopar. Du ställer in hur många takter du vill att din loop ska vara, varpå du börjar programmera beatet. Första loopen kan vara introt, nästa loop din vers o.s.v.

Boxen har en effektdel, men det den gör bäst är att processa ljudet inom en loop. Om du till exempel vill göra en övergång mellan två loopar med ett reverb eller ett filtersvep så är inte det så jäkla lätt. Det är här Mini KP:n kommer in.

Hade till och med en liten tanke på hur Evelina skulle kunna få göra mer på scen genom att peta på en sådan. Då hade jag haft en för musiken och hon hade haft en för att mangla sin röst. Hade varit sjukt coolt.

 

EDIT:
Det blev inte av någon inspelning. Evelina kom inte upp ur sängen. Det gjorde inte så mycket. Hade möte med rektorn och var inte så pepp heller. Satt och skrev på det här inlägget istället. :)


Progress report #100211

Skrivet den 2010-02-11 @ 09:14:15

Vårt senast påbörjade projekt 'Oh My God!' has come to a halt. För att komma vidare måste Evelina börja skriva text för att veta vad vi vill göra med den, men det är inte så jäkla lätt. Det här är en glad och positiv truddelutt, men vi vet inte vad den ska handla om, eller hur texten ska vara uppbyggd. Jag vet inte om vi ska köra på den klassiska uppbygggnaden här med vers, refräng, vers, refräng, brygga, refräng, refräng. I kommersiell vocal house brukar endast en enkel strof stå för sången som upprepas ett ex antal gånger, uppblandat med stön och andra konstiga ljud. Såna är inte vi, och det hade varit hemskt tråkigt att se oss live om det var det enda Evelina gjorde. Sedan är låten inte gjord med sång i åtanke vilket försvårar det hela ytterligare.
Jag undrar också om det inte går lite för snabbt i riffet för att man ska få till en bra melodi, kanske är det lite för snabba ackordväxlingar... Svårt det där. Vi får se vart det slutar.

I tisdags satte vi oss ner med Charlotte, designelev här på skolan som ville göra ett skivomslag till oss för en uppgift hon fått. Hon ska designa en singel åt oss. Vi får se hur det blir. Hon sade i alla fall att vi inte behövde använda vår design sen om vi inte ville. Det beror helt på hur slutprodukten turns out. Själv har jag laddat ner ett antal snygga typsnitt som jag tänker försöka designa en logga med åt SBEG.

Mitt första försök är jag inte längre nöjd med:


Eller jo, det är snyggt, men jag började i helt fel ände. Blev inspirerad av den här postern (klicka på bilden):


Bara svartvita loggor. Lätta att känna igen. Självklart måste vi kunna finnas med på en sådan poster, och att utgå från en simpel, svartvit logga är bättre så att man kan bygga på till ett eventuellt skivomslag senare än att göra tvärtom.


MySpace-dödaren

Skrivet den 2010-02-07 @ 18:27:00

Nu har jag gjort en sida för SBEG på Virb.comVirb kickar MySpace röv så hårt. Förstår inte riktigt varför MySpace överlevt så länge, faktiskt. Som administratör för en sida på MySpace är det en pina att ladda upp nytt material, men framförallt att designa sin sida. Dessutom är layouten på sjukt rörig, samtidigt som MySpace lider av en kultur som innefattar stora, skrikiga smileysoch animerade gif-bilder. Virb å andra sidan är otroligt stilren och enkel att administrera. Mycket snabbare dessutom. Up to date, liksom. 

By the way, ljudkvaliteten på Virb är 40 miljarder gånger bättre än på CrySpace.


Typografi

Skrivet den 2010-02-04 @ 11:25:41

När vi bestämde oss för att heta Superbox and Electrogirl så kom vi överens om att stava det precis som jag skrev nu. Jag har dock inte varit helt nöjd med det. Men nu när vi satt här i studion och jag skapade ett album på min Virb-sida med vårt namn som titel så föreslog Frallan, en av musiklärarna här på skolan, att vi skulle skriva ut det så här:

SuperBox & ElectroGirl

Med rätt typsnitt tror jag det kan bli skitsnyggt. Jag gillar hur den blev just på Virb-sidan. Det typsnittet passar verkligen.


Progress report #100204

Skrivet den 2010-02-04 @ 10:56:35

Har inte uppdaterat bloggen på väldigt länge. Vad detta beror på ger jag utrymme för dig att spekulera i. Det har hänt väldigt mycket men inte alls så mycket som jag velat. Båda låtskisserna som nämndes i tidigare inlägg är färdiga. Dance With Me heter numera DWM och låter så här. Let Me Be är inte inspelad, men färdigkomponerad. Just nu jobbar vi på en låt under som går under namnet 'Oh My God!'.

Det som skiljer den från våra tidigare produktioner är att den produceras helt i Reason. Tanken var först att grunden skulle byggas i datorn och sen flyttas över i electriben (ESX-1), men den tanken fick överges ganska snart, allt eftersom att jag got carried away och produktionen blev större och mer organisk. Hittills har alla låtar gjorts i electriben av två anledningar. Dels för är den otroligt lättarbetad och en livemaskin rakt igenom, och dels för att jag inte litar på min dator. Den är helt enkelt för instabil för att jag skulle våga dra med den upp på scen. Sedan äger jag inte världens bästa ljudkort heller, så att spela melodier live i Reason är inte alltid smärtfritt. Men att köra EN låt med datorn vågar jag nog. ;)

Nej, nu har jag suttit och skrivit det här inlägget alldeles för länge.
Dags att börja prodda!